Linkedin Dolandırıcılığı ve Bilinmesi Gerekenler

Linkedin Dolandırıcılığı ve Bilinmesi Gerekenler

“Ön ödeme dolandırıcılığı” sanal iletişim kanallarıyla (eposta,sosyal media) sıkça denenen bir dolandırıcılık yöntemidir. Genel olarak “Nijeryalı Dolandırıcılığı” olarak da bilinir. Detaylı bilgi için tıklayınız. Linkedin genel olarak iş amaçlı kullanılan bir platform ve Linkedin platformundaki kullanıcı profilleri genel olarak gerçek kişilere ait. Bu nedenle Linkedin aracılığıyla gelen mesajların dolandırıcılık amaçlı olabileceği düşünülmez ve genelde ciddiye alınır. Fakat maalesef Linkedin de dolandırıcılar tarafından kullanılmaya başlandı ve Linkedin dolandırıcılığı giderek yaygınlaşıyor.

Linkedin dolandırıcılığı nasıl işler?

Aslında Linkedin platformunda karşılaşılan dolandırıcılık girişimlerinin senaryo ve içerik olarak diğer platformlarda karşılaşılan dolandırıcılık girişimlerinden çok farkı yok. Genelde süreç şu şekilde ilerler:

  • Gerçekmiş gibi görünen sahte bir Linkedin profilinden mesaj alırsınız. Profilinizin dikkat çektiğini ve sizinle önemli bir şey konuşmak istediğini söyler. Geri dönüşünüzü iş için kullandığınız eposta ile yapmanızı ister. Gönderdiği fotoğraflarla kendisinin ve durumunun gerçek olduğuna sizi ikna etmeye çalışır.

Örnek bir mesaj:

“Profilinizi kontrol ettim ve ilginç buldum ve bana iş amaçlı özel e-posta adresimle ( [email protected] ) geri yazabiliyorsanız minnettar olurum. Veya bana e-posta adresinizi gönderebilirseniz doğrudan kendim sizinle temasa geçebilirim. Epostanızı bekliyorum..”

  • Daha sonra ise sizinle paylaşabileceği bağış yada bir para olduğuna inandırmaya çalışır. Işlerinin bir kısmının resmi olarak yürütüleceğini söyler. En sonunda sizden kimlik bilgilerinizi ister.

Linkedin dolandırıcılık girişimleri genelde bir iş ilişkisi kurma talebi gibi gösterilmeye çalışılır ve dolandırıcılar bu şekilde yapmayı planladıkları dolandırıcılığı ikna edici bir biçimde sunmaya çalışırlar.

Yapılması gerekenler

Linkedin kullanıcıları tarafından ciddi bir platform olarak değerlendirilir ve alınan mesajların dolandırıcılık amaçlı olabileceği düşünülmez. Fakat unutmamak gerekir ki dolandırıcılar amaçlarına ulaşmak için Linkedin dahil her türlü mecrayı ve aracı kullanabilmektedir. Sosyal medya aracılığı aracılığı ile yapılan ve kimlik, hesap giriş bilgisi, ödeme isteyen hiç bir paylaşıma inanmayınız. Çoğu zaman, size gönderilen bilgi ve resimleri internette aratarak sahte veya başkasına ait olduğunu görebilmeniz mümkündür.

Örnek bir vaka analizi için: https://www.mertsarica.com

Lİnkedin dolandırıcılığı , diğer sosyal medya platformlarında yapılan dolandırıcılık girişimleri ve farklı sosyal mühendislik saldırıları ile ilgili ücretsiz eğitim almak için Siber Güvenlik eğitimleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Henüz Yorum Yok.

Yorum Yazınız